回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 乜嘢事 lock 我 id
master_roshi
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
乜嘢事 lock 我 id

我犯咗乜嘢事,聲都唔聲就 lock 我 ID 呀?    
唔該請你作出解釋。     

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1d20 於 2009-10-23 03:30 AM 發表
買賣區板規須知
5.請勿作出滋擾性或與該買賣無關之回應(包括閒聊、討論、報料、建議等回應)。
13. 初犯本買賣區板規禁言三日, 再犯禁言兩星期, 第三次犯作品數重設為零。

總壇規
十六. 必須服從壇主、總版主及所有版主之裁決。

請你諗清楚你自己做過d乜,先好開post要人地俾解釋你

我知道就唔使出post問同要解釋啦。
我而家終於知道乜嘢事被 lock id,我冇留意到該區板規的第5條,而在買賣區作出無關之回應,我承認係我嘅疏忽。
但你處理事件上亦好有問題,你使唔使通知人地一聲犯咗乜嘢事,所以要禁止佢發言呀,重有都要睇吓而家人地係全心明知故犯吖,一或係一時疏忽無意犯錯,但你嗰句: " 請你諗清楚你自己做過d乜 "  ,你嘅主觀以經認定人地係全心明知故犯,所以就唔需要通知、唔需要解釋,重叫人諗清楚自己做過d乜,先好開post要人地俾解釋。

再講聯盟呢度有咁多個區,每個區都有佢自己嘅版規,我在買賣區犯咗板規,咁你未禁止我係買賣區發言囉,但我在其它區冇犯該區嘅版規,點解唔比我係其它區發言,甚至連入去睇吓嘢都唔得? 咁同共產黨有乜分別。

其實如果發現板友犯板規,而佢又冇前科犯過同一規條,咁可能係人地疏忽或唔知道而犯規,並非全心明知故犯,版主係唔係應先作出PM通知及警告,並要求對方刪除有問題的文章/字眼,如對方置之不理又或曾收過警告而又再犯,咁先 lock 人 id 會好D呢?

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2009-10-23 06:39 PM 發表

LOCK 就係lock, 唔應該分區的, 唔到油麻地犯罪就唔去油麻地, 可以去旺角咩.
唔可以因為砌得好砌得勁就有免死金牌. 亦即係俾人去一個區搞事之後仲可以係其他區走來走去, 一切如常, 咁"禁言"仲有咩意義.
...

1) 我從來冇講過話自己砌得有幾好,又幾勁
2) 我從來冇講過及認為聲大就係啱,大紅字只係表示我冇收到通知乜原因要lock id 嘅奮怒
3) 我從來冇係度找惜口,知道原因後,我已承認咗係我嘅疏忽,冇留意到該區板規的第5條,在買賣區作出無關之回應。
4) 版規話禁言,禁言即係話唔比發言,冇話禁睇,lock in入嚟連睇吓嘢都唔得?
5) 最後果句:(要佢地記得"你", 應該都好快ban acc了.),即係乜嘢意思?係指我一直以嚟係度搞事、倒亂、挑弄是非搞罵戰、經常犯版規嗎.......?
6) 版規第十六(必須服從壇主、總版主及所有版主之裁決),咁即係可以鍾意lock你就lock你,kill你就kill你,唔需要講你知原因,你只有必須服從。

如果事先收到通知話我因為犯咗乜嘢版規,而家要lock你id禁止發言三日,我會冇咁興亦都唔會係度開post。
鍾意lock就lock,鍾意kill就kil啦l,反正預咗會被屈話我而家係度生事發起罵戰。

頂部