回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Fairlady求其砌之C-West 350Z+300ZX+悪魔のZ (18th Apr 09 完)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-1-31 06:03 AM 發表

我係Cable TV 睇

即係我無得睇

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2008-1-31 10:24 AM 發表

Leo 兄, 隻碟係咪噴左 Alclad 油?

隻碟係sm01,條軨個邊就用Alclad油

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-1-31 05:33 PM 發表

米高、我頭先去老環打算買I記架 Porsche 935 MobyDick、Wa、要HKD188.00、唔好去搶。唔買。

錯,係好過去搶

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2008-1-31 09:23 PM 發表

康田有無

仲有modelers o既carbon邊度買到

試吓去佳旺睇睇

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2008-2-1 05:50 PM 發表

咁scale motorsport???

我之前買落o個d都未用晒,無出去買所以唔肯定有無。你去開佳旺問埋啦,彧者問吓動力有咩CF響手,唔一定要SMS o既,studio27都ok吖。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
又黎喇 車底本來想做多少少weathering,不過為左趕版聚,遲d再搞。今次個masking都幾花時間,因為唔可以落刀界,所以要圍邊。部車開始成型喇,好緊張

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2008-2-1 10:19 PM 發表

d人話cm成塊蝦片咁?
st27  90大元,ka model 60大元,但點解cm $$45咁cheap??

studio27係cartograf,貴d都唔出奇o既。之前話cm成塊蝦片咁o個個應該係我 響度講聲唔好意思先,因為其實係一場誤會,之前我做FD o既時候有人問我對用過o既CF有咩評語,當時我話CM好脆,成塊蝦片咁,但過左一排響工具箱搵野o既時候發現原來塊蝦片係scale auto style (即係我用緊套350Z C-WEST改件o既生產商)。響呢度同crazy modeler講聲sorry

CM水貼我未用過,不過身邊o既用家評語都唔錯,而且底玩,新手用最好。至於個scale同個色啱唔啱自己就睇個人喜好喇。

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-2-1 10:35 PM 發表

咁麻煩……點解唔直接噴x-18呢?

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2008-2-2 04:19 PM 發表

整唔整零奈低翼32?

無咩興趣wor。

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2008-2-3 11:05 PM 發表
leo兄
頭燈有冇透明件嫁?

有。

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2008-2-3 10:24 PM 發表
架車令到冇朋友

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2008-2-3 10:34 PM 發表
架車做到好似車一樣咁啊!

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-2-3 11:14 PM 發表
使唔使 O甘 靚。賛!!

多謝大家俾面,我會做好d架喇

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-2-4 09:42 PM 發表
就搞掂啦波
快D呀
等緊睇車呀

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2008-2-4 10:42 PM 發表
Leo 兄, 就快到直路 lu

未有咁快呀,roll cage、巨型intercooler同面罩都要全自製,而家幫張桶椅上緊carbon,窩釘位鑽左孔未上釘,新年又無時間,大把野未搞呢

Michael兄,唔好意思,爭你o既野呢兩日send埋俾你

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2008-2-6 10:44 AM 發表
點解唔可以落刀界??

我怕界斷層GP2,起Masking會有危險,詳細問joey兄啦。

QUOTE:
原帖由 老頑童 於 2008-2-6 11:39 AM 發表
好正呀...leo兄

多謝你o既支持呀老頑童兄。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-2-6 05:30 PM 發表

除非無坑位, 否則照界無異..................Joey事件....明顯係無拜關二哥所致.......

早d話我聽等我唔使痴得咁辛苦吖

咁你有無搵沙紙磨一磨先噴條邊呢?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-2-6 06:32 PM 發表

好明顯你無睇我D post啦......
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... p;extra=&page=7

我無嫁, 如Joey所講, 噴完唔好攪佢.

唔好意思呀,07年頭我仲未加入hkml呀

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2008-2-6 06:52 PM 發表
好正喎.老友

同偉仔兄d大作比仲有一段距離呢

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2008-2-14 11:45 PM 發表
我想問車底洗唔洗卒??

唔卒喇,車底我想做番d舊化潻,不過無時間喇

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-2-14 11:49 PM 發表
leo兄,我果架差輪處隻色左野……實冇你果架咁正……

睇相唔見有問題wor,到底咩樹?底色問題?

我部野應該唔可能響版聚之前完成喇,呢排公司實在太忙,今晚已經係第二晚做通頂喇 做到死吓死吓先上黎hkml蛇一蛇

而家只係做多左個roll cage,星期六會盡量趕工,做得幾多得幾多,但100%完成就無咩可能喇。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2008-2-15 11:23 AM 發表

係洗塗定乾掃????

原本計畫係除左用洗塗同乾掃呢d基本舊化技巧上再加少少AFV o既手法去製造一d積塵o既較果,因為單係洗塗同乾掃出黎效果其實同真車有好大出入。之前有請教過joey兄將AFV o既完素加入民用車o既可行性,好想試吓,我應該會攞部jeep黎做試驗品,玩熟d技巧先。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2008-2-15 03:01 PM 發表

仲有咩舊化技巧??

呢個階段唔講住喇,等我試左先,我都係初接觸AFV,GUNDAM兄有興趣都可以睇睇其他師兄o既AFV製作過程,可能對你有更多啟發。

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2008-2-15 03:13 PM 發表

都話你出名...

leo:近排天氣成日轉變,小心身體呀

haha, thanks呀!係呀,希望大家盡可能都留意吓關心吓身邊o既長者好嗎?我好認真架

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-2-15 02:41 PM 發表

又隊我出來.......

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 benex2000 於 2008-2-6 06:15 PM 發表

有無盒面睇睇

呢部

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2008-2-16 01:05 PM 發表
邊度有得賣磨光布????

廣華街好幾間都有架wor

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
趕唔切版聚完成,算啦,都係慢慢整安全d

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-2-18 05:52 AM 發表

Rivet是セ野Material??

係00號松針。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-2-18 09:54 AM 發表

Oh I see. 辺度買?? 幾多$$??

刀疤度有

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-2-18 10:01 AM 發表

O甘有$$都無用、他成日都唔開Ga、你買幾多$$??

我唔太記得幾錢喇,印象中好似$60-$70,我都係DM幫我攞架咋 如果買唔倒可以試吓飯盒牌o既釘仔。

你快D開埋部長記啦,可以玩吓打釘。我都有D心思思想買番盒看門口

頂部