回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Aoshima A'pex D1 Project FD3S 今村陽一仕樣 (30th Oct Completed)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 andy168 於 2007-8-21 12:27 AM 發表
點解唔用RE雨宮FD3S嘅桶椅......

分別不大罷。

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-8-21 01:19 AM 發表
good choice~~~

唔good喇,我覺得太重皮喇而家,你諗吓已經用左兩張carbon fiber、一部車o既內籠、仲有安全帶扣同頭"琴"鎖等PE都未裝,又唔係要比咩賽,自己砌完過倒自己就算喇,點知無啦啦會唔見parts,真係吹脹!

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
唔好咁灰
用膠版自己整個仲正的吧
係咪飛左去沙化底

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-8-21 08:39 AM 發表
唔好咁灰
用膠版自己整個仲正的吧
係咪飛左去沙化底

我都唔知飛左去邊,唔自己整喇,我只係想快手d完成佢算,因為實左仲有太多車未整喇,我已經無位放我d車。同埋有好多絕版野想整左先,唔係d水紙黃晒就喊都喊唔番。

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-8-21 01:43 AM 發表
唔good喇,我覺得太重皮喇而家,你諗吓已經用左兩張carbon fiber、一部車o既內籠、仲有安全帶扣同頭"琴"鎖等PE都未裝,又唔係要比咩賽,自己砌完過倒自己就算喇,點知無啦啦會唔見parts,真係吹脹!

呢架车,系我第一次砌到搅唔掂而放弃的
所以好期代LEO兄完成之日~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-8-21 10:07 AM 發表

呢架车,系我第一次砌到搅唔掂而放弃的
所以好期代LEO兄完成之日~~

我都希望快d了結左佢,俾住d真車相你睇住先。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-8-21 10:28 AM 發表

呢幾張我都有
但好奇怪....前BUMPER既三角型DIFFUSER唔知幾時先有...
有D相有,有D相又冇......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-8-21 10:38 AM 發表

呢幾張我都有
但好奇怪....前BUMPER既三角型DIFFUSER唔知幾時先有...
有D相有,有D相又冇......

吓!?我未見過無wor,有無相睇呀?不過拖車個扣就真係一時有一時無,我都係整好晒個殼先發現,而家都唔知加唔加好,另外你有無d內裝o既相呀?

頂部
hoho23C
軍曹

UID 17024
精華 0
積分 3
帖子 312
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-29
來自 h.k.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-8-20 23:14 發表

郡仕的 mark setter和 mark softer 的用途是有分別的, setter 是要塗在你想貼上的模型表面上, 並不是塗在水貼上, 它的主要功能是 1. 增加水貼的黏附力, 補救水貼因浸水太耐使背膠過度溶解而失效, 或水貼背膠已變質. 2. 含有界面活性劑, 能使水貼下的水份更均勻的分佈, 使空氣泡更易擠出, 其實只要你一塗 setter 在就算非常水平的模型面上, 便很明顯地發現它的表面張力是如何的低! 我的用法是索性用微鉗挾起水貼然後塗 setter 在背面! 另外, setter 亦有少許的軟化力, 但注意用前要搖勻, 說明書寫明的, 否則初用時完全冇軟化作用, 到一定用量後, 因沈澱在底的軟化添加劑, 會令突然有稍嫌過多的軟化溶解力而措手不及!!!
至於softer, 則是純軟化劑, 不須搖勻, 只塗在已貼上模型表面的水貼上. 它的軟化力在各牌子中屬於溫和. 我個人則覺得 setter 較好用. 純粹個人意見, 歡迎 leo及大家交流經驗:em6
4:

明白晒!!thx!!獅象兄!等我去買返支mark setter試下!!

^^
新手
豪 の Ferrari F430 spider
豪 の Murcielago
豪 の 1比6 VOLKS 戰姬
頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2007-8-21 06:06 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-8-21 10:28 AM 發表

呢幅圖~... 好吸引

Back...... hopefully......
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-8-21 06:06 PM 發表

呢幅圖~... 好吸引

麻麻,太多布

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2007-8-22 06:16 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-8-22 01:54 PM 發表

麻麻,太多布

話時話~ 你上 CF 水貼真係上得好靚~ 幾時教下我~ 我部 FXX 都要上好多~

Back...... hopefully......
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2007-8-22 11:02 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-8-22 06:16 PM 發表

話時話~ 你上 CF 水貼真係上得好靚~ 幾時教下我~ 我部 FXX 都要上好多~

唔係要整F40嫁咩FXX???????????加埋佢去你個齊齊砌啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-8-22 06:16 PM 發表

教就唔講得,大家分享經驗啦!基本上都係好似我上面所講咁做,有無邊part唔明吖?

FXX我未砌過不過可以想像倒有好多CF,不過雙星應該有紙樣俾你Cut CF掛!?

另外我見過有人砌FXX車門同車身有D唔對位,唔知咩問題,你假組o既時候不防留意吓,睇吓使唔使執一執。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
今日好求其咁做左個洗塗...

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

JOEYKO.com
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線
再加少少乾掃就嘩呢骨勒~~~

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-9-24 05:03 PM 發表
再加少少乾掃就嘩呢骨勒~~~

一直都有一個問題,總係覺得黑色上面掃銀色好似好假咁,cas兄有咩好建議呢?如果俾你做乾掃你會點處理呢?

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-9-25 02:46 AM 發表

一直都有一個問題,總係覺得黑色上面掃銀色好似好假咁,cas兄有咩好建議呢?如果俾你做乾掃你會點處理呢?

我以前乾掃車底都係用銀色(郡氏#211Chrome Silver),只要你唔掃咁多其實掃銀色都無乜問題,
用平頭o既筆點少少油, 再用紙巾索番筆上面o既油到八九成乾, 之後再掃上車底高光位, 重複咁掃直到自己想要o既效果.
你亦都可以試下#212 Iron, 睇下邊個效果係你想要o既.

下面兩架o既黑色位都係用#212掃o既.

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
211同212掃出黎個效果好似好過一般銀色wor,等我試試先,thanks!

頂部
雜果涼粉
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-17
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線
原來我一直都睇漏左呢個咁正嘅post,啲CF貼得好好呀,加油

頂部