回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Aoshima A'pex D1 Project FD3S 今村陽一仕樣 (30th Oct Completed)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-3 01:09 AM 發表

有冇留意mk有冇出現過  

mk長記masking liquid就大把,compound就未見過

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-3 11:10 AM 發表

咁大膽
如果我咁mask既  次次都會起埋水貼出黎哪野  ~.~
我噴d光油唔夠厚

起masking o既時候小心d,唔好急,好少會出事架o既,你地唔好嚇我先得格。

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2007-10-3 05:42 PM 發表
點解樓主貼左水貼先噴窗邊??
咁貼法怕唔怕d水貼...

咁做係正常架wor,你噴左條邊先,再上水貼同噴光油,條邊咪變左光澤lor,條邊應該你半光澤家嘛!

QUOTE:
原帖由 ERICTONG 於 2007-10-3 05:44 PM 發表

點解你會覺得d水貼會有事呢.........

QUOTE:
原帖由 Husky.小杰 於 2007-10-3 06:10 PM 發表

可能佢成日奶野= =
不果樓主d光油一定夠厚唔怕既

睇黎大家都好關心我

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-10-3 06:55 PM 發表

除非你用噴罐噴窗框, 否則唔使mask咁大範圍喎......媽星masking tape.....好貴呀................
同埋你咁做會增加撕起水貼o既風險....

雖然我係用槍唔係噴罐,但我覺得mask晒佢安心d,費事飛左d油去其他地方度。其實我平時係條邊用masking tape,其他地方用紙駁埋佢,不過今次貪方便先會咁,大家唔使擔心,我會好小心起d masking架喇,其實d光油已經完全包實晒d水貼,所以應該唔死得人。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
日本d師傅都係咁做,不過佢用膠袋包底,我以前就興用紙。大家睇睇......

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
今日幫d玻璃做埋masking、噴窗邊同玻璃、跟手做埋滲線。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-10-7 09:29 PM 發表
唔知青島幾時先會學媽星跟埋masking seal呢....

係啦,玻璃做masking真係好煩,想度左位先cut又難,就咁貼d彎位又難貼。問題係手油仲死,d clear parts總係好難上色咁,最後都係要噴。媽星其實真係好體點,除左masking seal,好似做左色o既指揮燈同電鍍o既燈杯,令到成個車燈都易搞左好多。

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-10-7 09:56 PM 發表

我真係不敢造全車Masking、因有一半機会起番D Decal、我以前衰過。

我平時都唔係全車masking,不過今次貪方便。用媽星masking tape起埋decal我未試過,反而用弟個牌子就試過油都成片起埋,邊個牌字就唔記得喇,不過好似係wave。

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-10-7 10:22 PM 發表

Mask玻璃真係好浪費時間嫁 ,效果又未必好好

涼粉兄有其他方法介紹嗎?

QUOTE:
原帖由 Husky.小杰 於 2007-10-7 10:45 PM 發表
我想知你地砌左幾多年先有呢種功力?
同埋有無爛尾車?

我o個d算咩功力吖,只要對自己要求高d自然迫倒你o既功力出黎架喇。

爛尾車總會有,人始終都會有可能失手吧,不過就算失手我都盡可能會試吓執番好佢,除非衰水貼我就無辦法。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2007-10-8 09:13 AM 發表

咁wongleo兄下個target係咩???

其實而家部FD仲有少少手尾要執,好似燈呀鏡呀尾翼呀咁。另外我有幾部車噴左殼等拋光,包括MX-5 A-spec、RE雨宮RX8、Veilside S15,我仲要趕joey個fairlady求其砌,o個度又一部300Z同一部350Z。好鬼多車要整,屋企仲有約四十部車未砌,整極都整唔完....

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-10-8 03:12 PM 發表

leo 兄~ 到直路啦喔~ 真係好靚啊~ 好可惜 aoshima 出得唔好~ 個個群腳真係有D美中不足

裙腳唔係無得搞o既,個邊位做番薄d,用膠板補番少少穿崩位就ok,只係我太懶

當然如果部野係媽星出就唔同晒lu,少d野執砌都砌得快d又靚d。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-10-8 03:29 PM 發表

haha ~  記得我第二部車就係呢部~ 當時都係冇整~
如果星星肯醒下,出街車同 D1 就正啦~

講真對比起fujimi,aoshima已經算出得有水準架喇,呢部始終係D1 Series第一部有好多地方需要改善,你睇番佢之後o既野村謙R34其實做得已經好接近媽星架喇。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-10-8 03:55 PM 發表

又係~ 不過D D1 車真係好難搞~ 特別係 FC, 我已經放棄了~ E+ 嘗試幫 s15 整賽車内龍~.
部 er 我都有~ 係好正的~ E+ 期待 部 86

我都想睇你點改部S15 wor,post個制作過程出黎睇吓啦!

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2007-10-8 04:36 PM 發表

我想問leo兄係咪唔用手油架??
我發覺用手油效果差好遠........
我估你應該有噴槍........
玻璃d黑邊用手好難油,噴的話又成
$$30支,又買唔起噴槍........
我係新手黎,砌左盒gtr r33,攪到我
......唉.... ...

我十幾年前都係用手油,我覺得其實手油當中都可以學倒好多基本功,就算我用噴槍有時都有幾會要用手補番d defect,如果手油技術唔好可能都補倒一pet野咁,所以唔使灰心,就當係一個訓練吧。而且手油都可以有好多變化,好似洗塗、入墨、乾掃等都係噴槍做唔倒o既技術。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-10-8 04:51 PM 發表

呢句令我唸起自己眼高手低.......最後衰到貼地......

其實你部車真係執唔番咩?一日未上水貼,以你o既功力應該有得搞架wor...

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-10-8 07:49 PM 發表

我自己就係咁o既, 將masking tape界到好幼, 約1mm左右, 然後圍住外圍黎貼, 易控制好多嫁, 中間就用masking sol黎油, 又快又慳.

媽星做埋masking seal真係好體貼, 不過指揮燈做埋有色透明件我就唔多鍾意, ...

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-10-8 08:17 PM 發表

我就同Cas兄你差唔多,不過我就懶好多,冇將masking tape界到好幼,只係用媽星最幼果隻tape,不過轉彎位都OK.

我都係懶人,所以同涼粉兄一樣做法,界幼d,彎位應該係會易處理d o既,下次唔會偷懶架喇

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-10-8 08:17 PM 發表

Fujimi何止唔體貼,直頭..... 比啲野大家睇睇,呢個Engine係我今次架Challenge嘅,其實 ...

嘩即刻睇吓自己o個部先.....好彩無事

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2007-10-8 08:17 PM 發表

GTT我都有呀
我覺得唔好在成部車連埋一齊
想拆件整都唔得
但係好就好在唔洗驚痴得唔靚(好似我新手咁)
如果雙星肯出GTT 4Dr stock look就好,我實買

提樓主,你果部係FD黎,唔係FC

係wor!打錯左潻!算啦。

其實D1車我唔止一部,係有一堆....

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-10-8 10:43 PM 發表

你影出嚟係唔係'曬'我先

唔敢唔敢....

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-8 10:52 PM 發表
唔知點解好想問一句...........

s15賣唔賣牙

top secret S15我搵左好耐先買倒架咋,所以.....

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-8 11:07 PM 發表
唔係牙 hks果部牙   (說笑的)
你下年會ko得哂佢地嗎

完左個fairlady求其砌我就會全力做絕版車架喇,因為實在太多,唔想d水貼變黃。你又點呀?有咩target?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-10-8 11:36 PM 發表
屍骨重係度
不過車廂已經湯左lu~~~俾d part架super 7...(不過最後都係砌得唔太滿意……)

真係傷得好重wor....上左水貼救唔番喇..

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-10-8 11:37 PM 發表
加86我上次係yahoo bid唔到……

部86要唔要都罷,佢只不過係一部街車加一張水貼。所以我諗住用張水貼再幫下面部車做d手腳。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2007-10-9 07:00 PM 發表

我想問tamiya 水性油要開幾多thinner???

個個人習慣唔同好難講開幾多,多thinner油出黎平d但附著力降低而且發唔倒色,少thinner有筆痕但上色d,新油同用過o既油濃度都唔同,所以無方程式的。

QUOTE:
原帖由 gundam1230456 於 2007-10-9 07:05 PM 發表
同埋大家係邊噴油,係屋企噴,臭到.......
係走廊噴,又比人插,係街,又大塵......

整個抽油箱啦。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
今日為頭琴o個粒野上埋carbon。而家倒後鏡同其他細parts仲未噴白,噴完連埋上左carbon o既 parts一齊上光油同拋光。其實應該做車殼時一齊做埋o既不過自己無安排好個程序呢

搞完呢個仲有d燈咁就起得貨喇

頂部