回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [裝甲騎兵] Takara 1/35 Di-Beetle (10/6日更新)
simmonelai
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章   熱讚榜勳章  
UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
狀態 離線
回復 #80 alex_d_liu 的帖子

最鍾意右边隻關節, 自制效果有模型級數, 學你話齋, 正.

我都估你会成隻手做過的了.

最近無論上 HKML 同砌嘢都悶悶地, 都係停一排, 餓吓先再砌了

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2012-5-23 11:11 AM 發表
最鍾意右边隻關節, 自制效果有模型級數, 學你話齋, 正.

我都估你会成隻手做過的了.

最近無論上 HKML 同砌嘢都悶悶地, 都係停一排, 餓吓先再砌了

最近我地科幻哩邊都好靜o下,只係發現以前(或幾年前)活躍開o既都唔多出post lu!

我砌哩隻,有時心情都去到臨界點,要好逼自己先"節"到o的火出o黎繼續落去,眼見人地輕輕鬆鬆鄧X𨦟咁,有時都想學佢地咁小改就算,或者放低o的老模,不過前日又入o左隻復刻1/100 WM DUGGER lu,都係老模砌不斷,復刻"咬"成身lu,一身模型債,砌都砌唔晒。

頂部
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2012-5-23 11:34 AM 發表
最近我地科幻哩邊都好靜o下,只係發現以前(或幾年前)活躍開o既都唔多出post lu!

我砌哩隻,有時心情都去到臨界點,要好逼自己先"節"到o的火出o黎繼續落去,眼見人地輕輕鬆鬆鄧X𨦟咁,有時都想學佢地咁小改就算,或者放低o的老模,不過前日又入o左隻復刻1/100 WM DUGGER lu,都係老模砌不斷,復刻"咬"成身lu,一身模型債,砌都砌唔晒。   

好到位嘅改造, alex 兄改造襯都係大功程
我都有你以上感覺, 又係不停入貨, 仲想入老模
乜嘢係1/100 WM DUGGER

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SIMONLLM 於 2012-5-23 12:19 PM 發表

好到位嘅改造, alex 兄改造襯都係大功程
我都有你以上感覺, 又係不停入貨, 仲想入老模
乜嘢係1/100 WM DUGGER

老模,唉!叫我地班老鬼 恨 愛 心中激盪,這陷阱,這陷阱,這陷阱偏我遇上,這陷阱,這陷阱,這陷阱偏我遇上∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

1/100 WM DUGGER即係哩隻,以前剛出o黎做o野時砌過,又俾自己丟o左,而家又買返,上年又買到Trad Eleven同Crab,而家終於集齊WM三寶lu!

http://www.hlj.com/scripts/hljli ... s=2&x=0&y=0

頂部
kwan814
少校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 19063
精華 18
積分 57
帖子 2881
成品數目 57 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 納稅北角
狀態 離線
1/100 WM DUGGER係一隻好正的舊模,我都有一盒
alex_d_liu 兄今次咁捨得用作改件!
很喜歡頭頂的細節,不過我同你都可能响刻線上遇着一些問題。就係模型本身經膠片、混合畢地潛建後質地複雜了,刻線時的力水好難控制。唔知有冇方法...

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kwan814 於 2012-5-23 01:08 PM 發表
1/100 WM DUGGER係一隻好正的舊模,我都有一盒
alex_d_liu 兄今次咁捨得用作改件!
很喜歡頭頂的細節,不過我同你都可能响刻線上遇着一些問題。就係模型本身經膠片、混合畢地潛建後質地複雜了,刻 ...

DUGGER係我當年見到好似精密模型砌過出o黎先買咋,買返去打開盒,果然冇令我失望,就算以今日眼光睇返,如要求唔高,直砌都可以,不過要貼o下masking tape噴色咁解姐。

捨得用作改件??? 你指壽屋拳頭set?

頭頂細節,其實最初想跟返原設定,即係好似個長方形坑渠蓋咁,但係哩個頭頂弧位複雜,好難靠附近o既線條定到準確o既長方形位,仲要令個長方形成水平咁平直,有難度,所以最後都係鑽o下窿就算,起碼定四點位置對秤出o黎易好多,其實idea係o黎自UC巾裡面隻Jesta o既,嘻嘻!

致於你講頭頂較後o既刻線,正如你所講係有問題存在,唯有盡量唔好刻咁深,亦唔好刻咁粗,如噴灰後發現刻線唔靚,我會用雙星筆地補o左佢,之後再刻過,因為雙星筆地夠軟,刻o既時候以陰力去刻,唔好太刻意,唔好太用力,咁就可以修正到 (不過有時都唔得o架 )。

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2012-5-23 10:46 AM 發表
齋奶!

wow,手足改得好細緻啊 !! ~

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
simmonelai
少校

UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #84 alex_d_liu 的帖子

不如 Alex 開埋個 1/100 WM DUGGER post, 可能会引到 d 老鬼出嚟砌埋而一份.

我都有兩盒

頂部
亮記
中尉

UID 26456
精華 1
積分 16
帖子 945
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-27
來自 hong kong
狀態 離線
Alex果真利害,個手關節整都好似可以郁咁,好有參考價值(其實直接用係其他款嘅狗度).

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2012-5-23 02:11 PM 發表

wow,手足改得好細緻啊 !! ~

但係都好攞膽o下, 覺得好似燃燒緊時間咁, 多多時間都唔夠用咁.

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2012-5-23 05:32 PM 發表
不如 Alex 開埋個 1/100 WM DUGGER post, 可能会引到 d 老鬼出嚟砌埋而一份.

我都有兩盒

嘩, 兩盒? 一盒儲呀?  我開咪又爭自己捉蟲, 出年先啦.

QUOTE:
原帖由 亮記 於 2012-5-23 06:00 PM 發表
Alex果真利害,個手關節整都好似可以郁咁,好有參考價值(其實直接用係其他款嘅狗度).

其他款o既狗度?  如果你講老模o既話就唔似, 但如你攞Bandai近年新模隻狗就有少少似, 其實由膊頭至肘關節, 我都係抄o下Guncannon咋.

頂部
simmonelai
少校

UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #90 alex_d_liu 的帖子

Sorry, 我係有兩盒 Walker Machine 姐.

唔係兩盒 DUGGER.

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2012-5-24 10:28 AM 發表
Sorry, 我係有兩盒 Walker Machine 姐.

唔係兩盒 DUGGER.

我集齊WM三寶,正!

頂部
simmonelai
少校

UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #92 alex_d_liu 的帖子

原來我得盒 1/144

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2012-5-24 02:38 PM 發表
原來我得盒 1/144

我早排見拍賣網有人放1/144,但我見細節真係麻麻,要改餐死,打消o左念頭lu,好彩而家復刻出1/100姐。

頂部
kwan814
少校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 19063
精華 18
積分 57
帖子 2881
成品數目 57 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 納稅北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2012-5-24 02:38 PM 發表
原來我得盒 1/144

這個BoxArt真是一流,模型都OK架

頂部
simmonelai
少校

UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #95 kwan814 的帖子

其實我唔識 WM d嘢.

但係開盒睇件, details 好有軍士 feel.

我覺得比 Ma.K 仲要好. 如果砌開軍士嘢, 做舊化 / 迷彩, 一定好靚

Kwan sir 又砌多隻啦

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線
為post自由樹脂複件,今次早o的出進度.

先o黎手肘護甲,又係多得上次O向後樓梯執到o的模型,正!

本帖最近評分記錄
ice   2012-6-10 10:11 PM  讚好  +1   

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線
跟著係下臂左右兩側o既part屎,先用原件下半部切出o黎,調轉成為上半部,再用膠板延長整型.

因為哩件part屎外型唔係四四方方,又有梯型斜菱邊,幾複雜o下,如要自製4次,都好難一模一樣,所以用哩個做種,跟著再複件.

本帖最近評分記錄
jasonlau2005   2012-6-11 01:34 PM  讚好  +1   
ice   2012-6-10 10:11 PM  讚好  +1   

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線
跟著加細節.

用模型舖賣o既膠條屈唔到,但係原來買國內ABS膠條有韌性,可以屈到而又勉強定到型,我估ArudoC之前前隻Dougram頭頂o既曲柄都係用ABS膠條.

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線
既然哩隻o係1/35,咁又係養兵千日用在一朝o既時間到啦,加個油桶俾佢,似o的再加卷裝o既帳篷.

原件燃燒筒冇問題,但因為係前後接合式,打磨好夾口噴灰後見有曲面已變型,唔夠圓,於是把心一橫用廣告膠板舖膠管(只係$5),外面用ABS膠水包超薄膠片以方便刻線.

頂部