回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 自製骨架的舊版 1/144 Nu Gundam (Ver. Kaku)
  本主題由 KC 於 2008-8-12 01:39 PM 加入精華 
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-27
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-2 02:26 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2010-6-2 02:25 PM 發表
快 d 搵 Bandai 傾傾,叫佢照住黎開模出模型 !! ~

多謝大哥咁睇得起,傾就實冇行,因為B社都出RG模型,以佢地既速度,好快輪到出NU,就連我計劃中的MK II都應該冇走雞 (哈哈好在我隻NU出先過佢 )

http://hk.myblog.yahoo.com/man-kaku
144 Sazabi 10%
144 自製 NEMO 5%
144 HGUC MK II 0.6%
144 ZAKU III 10%
144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-3 08:56 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 mowom 於 2010-6-2 09:49 PM 發表
謝謝你的試驗, 佢個活動性已經好強啦~

正如之前你所講, 呢個POSE又唔係特別好睇, 同埋又無乜實際作用....   

要拔劍, 都用右手拔啦~

不過諗起魔神英雄傳, 飛雲叫龍神號出黎時,  ...

謝謝你提出這個幾好的試驗就真 ,話時話呢個pose原來真係有點難,因為把劍設定得太後(就算換了真人來試都係一樣很難拔劍),如果把劍可以向前移近一點相信效果會更好

QUOTE:
原帖由 L.D.Hu 於 2010-6-2 10:40 PM 發表
從第一頁睇到呢度,..
有句話想同Kaku講,請接受小弟一拜,太強大了,..
有好多地方太值得學習啊,..

謝謝師兄!太客氣了,小弟出post都係想同大家一齊研究開發144骨架高達模,其實呢幾年我都在其他師兄身上學習了不少,希望早日可以把自己的愛機全都加入骨架,黎緊B社將會出RG 模型相信會有更多朋有玩144骨架高達,到時大家就可以一齊玩了

QUOTE:
原帖由 天迪 於 2010-6-2 10:53 PM 發表
今日本人都入手一盒舊版nu gundam透過實戰了解一下
日後整理好後再發帖跟大家分享

那就好了,十分期待大家一齊玩舊模分屍,希望可以早日睇到師兄大作

http://hk.myblog.yahoo.com/man-kaku
144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-3 10:27 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-6-3 10:37 AM 發表
其實仲有計呀, 你可以做多一個轉動到o既細劍套, 用o黎連接劍柄同黃色part屎, 咁樣把劍柄就可以向前面轉出o黎, 應該可以用左手全把柄握實o既, 又可以精密o的!

呢個可以寫入記事簿內,第日可以作參考,現在頭痕個駕駛倉 ,師兄有冇咩明燈可以指引下

QUOTE:
原帖由 天馬飛 於 2010-6-3 11:20 AM 發表

笨大都係向 Kaku 神偷師之麻

諗諗下都似喎,B社可能三年前見我始為NU加入骨架所以開始開發RG都唔定    

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-3 12:29 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-6-3 01:11 PM 發表
咪玩啦!  大佬!  你俾我你叫師叔已經係小弟o既褔氣啦!

駕駛倉?  你咪set好晒呢咩?  除非你連個波都整埋出o黎o既姐.

我就係想成個駕駛倉可以取出來,但有些地方諗唔通

1. 入光纖,初步試過如果分開個倉後光纖接觸點是一個問題,光度不足。

2. 腰部力度問題,如果要取出個倉,就要有幾個關節,但背上有飛翔炮及大炮,重量是一個問題。

家陣頭痛緊

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-3 03:53 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 yiu1 於 2010-6-3 04:51 PM 發表
師兄, 想問下d膠板用乜野黏, 好實淨咁, 我用aa膠黏成日都唔實... 請指教

客氣了,我通常用星星綠色蓋膠水,痴實先再用aa膠強化

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-3 04:23 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-6-3 05:31 PM 發表

嘩! 真係唔講返句Kaku功夫嚇親人都唔得啦!

可能你首先係要解決支撐力o既問題, 可唔可以咁呢? 放控制室個窿裡面左右兩邊先用粗銅枝set好, 但當然你先清楚可唔可以令條腰郁倒啦

...

可以試下你呢個用銅支做承拓主力,不過條腰唔郁實在有點可惜。我都諗緊光度是否自己已鑽牛角尖,呢幾晚不停在試光度,睇完你講又幾有道理喎

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-4 09:06 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 firesun 於 2010-6-3 06:03 PM 發表
Kaku兄,有種叫則光光纖的東西,成條光纖都會發光,應該可以幫到你弄‘360發光’

係........!!有D咁既光纖.......!!!唔知邊度可以搵到?

QUOTE:
原帖由 amuronu 於 2010-6-3 06:16 PM 發表
I am Nu fans 票已投!!

謝謝師兄支持!!!!

QUOTE:
原帖由 gamma 於 2010-6-3 06:30 PM 發表
斜角拔劍勁呀, RG都差幾條街

因為RG只是為了有內骨架及高可動而出,至於一些細微動作不會太關注,其次好等大家買回家大改一輪才是B社作風嘛

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-4 04:48 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2010-6-4 10:54 AM 發表
Kaku兄
真係多謝你分享.小弟都打算加下光纖。可以係你度偷下師。我未玩過有D無從入手

我都係第一次玩,心得就唔係好多大家研究下,完來要屈曲一條光纖係唔可以就咁屈,要用熱力令佢屈曲,不然光度就會不足同好易折斷,呢點要留意

philpks兄都玩光纖,不睇黎又有勁作出喎,不如多些上小弟個blog一齊研究玩光纖

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-4 09:33 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2010-6-4 10:40 PM 發表
我都仲係幻想偕段中,都仲未買光纖。希望可以快D開始啦
請問光纖最大可以屈到幾多度呢。可以超過90度嗎?

只要加熱,屈到幾多度都可以,只要冇折斷

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-5 08:57 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
埻泃蚕 毞舜 黺 2010-6-5 12:18 AM 追桶
踏桵K黺飲.........笢鎚桸....圉珗洎蜁翍頗慒白姪蚘笱
衱珨黯唳1/144 Nu Gundam猁嶱宎膘婖賸

燊黺kaku倗吉u殈窒擰迗儅R徽,(扂蚚侐皉志倜餑牟邳創迖笭講)
http://i383.photobucket. ...

善毞舜倗飲珨R俙婓怮嶱陑賸,蜁婓庨釬綎最煦砅^衄post堤,脹湮模珨R旃噶,S儸斕湖呾c蜊?樓赬Ф?

祫黺l殈儸觕梉珔槳善蚚彶秞C毞酕侐盓蚐,鮶齡屁邲辭~奪酕,樓奻殈窒蚚綠糯え(湮廣蚚侐え2mm)酕盓殤,蕻燮肴褫眕賤Q忳薯觳,祥綎猁善藅鰱奿婟

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-5 08:59 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 高立的未來世界 於 2010-6-5 09:54 AM 發表
超強勁!佩服!

太誇獎了,謝謝!!!

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-5 11:04 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談
用0.2mm透明膠片整左個360屏幕,睇睇下幾似"沙煱"入面D戰機窗口,因於腰部空間有限所以改了入光位,由上方引入光纖,那光纖就不用屈曲太多而引致不夠光問題

[attach]335379[/attach]

[attach]335380[/attach]

[attach]335381[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-7 09:14 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-6-5 08:44 PM 發表
果然俾我估中, 真係真個ball出o黎, 你果然係阿梅, "lee試醉巧突, lee豬兜媽?"

個波就整左好耐,不過係唔知做唔做佢可以取出來,獨立展示咁 (仲在研究中)

QUOTE:
原帖由 蒙面-超人 於 2010-6-6 05:53 PM 發表
玩晒啦......

......................玩理個倉都可以算叫做玩晒既

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-7 04:37 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 walterbwt 於 2010-6-7 11:00 AM 發表
我諗你未玩晒呱.....KAZU大玩埋自製HWS未@@,熱切期待神手之作降臨

唔lu,HWS唔係我杯茶

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2010-6-7 11:02 AM 發表
kaku 大神你仲整緊個隻 nu    你咁搞法笨大好快執

一直都過唔到自己,所以咪 ” 機動戦士ガンダム 逆襲のかく ” ,唉!!!!早知當初就CUT埋個胸出黎先,家陣上好色真係有點危。笨大冇咁易執,因為佢仲要抄我隻Nu出RG嘛

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-8 11:22 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談
假組入代用體上,燈光效果算唔錯

[attach]335816[/attach]

[attach]335817[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-8 06:53 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 bat-cat 於 2010-6-8 02:10 PM 發表

同意師兄你的講法"笨大好快執"

咁要快快手入番幾盒模型炒下先

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-9 12:22 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2010-6-9 12:44 AM 發表
Kaku 兄
個發光效果都好靚啊。
我係度諗如果D透明膠片噴層消光係後面會吾會令D光散得平圴D? 不過吾知係咪你想要的效果?

唔..........其實現在光源只是在坐位後面射出折射到膠片上,(噴層消光係後面會吾會令D光散得平圴D?)你咁講都啱等我會試下磨花個表面,等D光折射出黎冇咁集中,好可能做到類似有一個屏幕發光喎

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-6-9 03:14 AM 發表
1/144 手指可動+有駕駛倉, 拎去電擊都威威啦

威威就唔敢講,希望有機會展出等大家指教

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-9 03:23 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 woo 於 2010-6-9 01:50 PM 發表
咁攪法連全天侯螢幕,雙人座都整埋

等我下次整埋,人工智能過佢先

QUOTE:
原帖由 hoying 於 2010-6-9 02:21 PM 發表
小弟是來拜神的...

由第1頁睇到第56頁, 睇左成兩個半, 三個多鐘...咁樣睇POST法, 小弟都係第一次
如果笨大出PG Nu的話, 直頭將大大你呢隻放大再加少少功就可以了
大大真是好心機, 好技術

謝謝!!呢個HKML入面都有一位師兄,佢就做緊1:60 Hi Nu,要抄都抄佢嗰隻先

QUOTE:
原帖由 walterbwt 於 2010-6-9 02:43 PM 發表
多口問句,大大你買補料(膠板,畢地,蝕刻片,金屬補品)加加埋埋用左幾多錢到...

之前都有朋友問過呢個問題,其實唔係好多錢,可能因為用料上覺得會用得好多,大約計過如果只用在這隻高達身上只須HK$150.-(未計LED燈),因為好多時材料唔可以買少少,如膠片及膠條一買要買一包,有剩可以第日用,銅支等金屬用品有些是就地取材所以冇計入去,如電話線,插頭等等...

好了計下先:現時只用了0.3mm半片,0.5一片,1mm一片,2mm半片,膠條0.3mm兩支,0.5mm兩支,1mm一支,1 x 2mm兩支,PC軟膠用舊料,balljoin用以前買落用剩及舊料,AB造形不地各大半條,膠水半樽(四方樽)

總結:其實要自製一台骨架不用第太花金錢及材料,反而我覺得花在細部上的金屬補品價錢會貴得多(雖然效果很好),所以我堅持補品盡量都自製,一來可以當練習,二來可省金錢,
如果最貴的我可以講係時間,因為時間真的花上了不少,相對其它材料我來說時間就是最貴

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2010-6-9 02:52 PM 發表

呢D野就唔好問啦

問得好架

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-10 10:43 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 walterbwt 於 2010-6-10 09:10 AM 發表
自製補品我估比自製骨架難吧.
因為每個不同部位都有各自的補品,就算想好要設計出怎樣的補品,但往往都難是尋覓合適的素料,可以說是 "撞手神" 吧
相反骨架方面,見CHING你都係有左個構圖就可以用膠片慢慢做同修正 ...

"因為每個不同部位都有各自的補品,就算想好要設計出怎樣的補品,但往往都難是尋覓合適的素料,可以說是 "撞手神" 吧"
唔........................都可以咁講,但在我角度來看,盡量以最低成本及利用原有組作或材料修改如噴射咀來說,套裝組件是不夠金屬補品那華麗精美同質感(因為我都有想過買),但用原有噴咀磨薄加入一些細部等再噴上金屬質感的顏料,效果其實不錯。

"自製補品我估比自製骨架難吧" 所以我成日都講,製作高達內骨架其實係唔難。

不過講還講砌模型是很個人的興趣,同有很多方法製作,各取所好,條條大路通羅馬,最終目的都相信只是一個,想得到大家的好評讚賞。

144 自製太陽之牙
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-6-10 02:30 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談

QUOTE:
原帖由 walterbwt 於 2010-6-10 02:46 PM 發表
"條條大路通羅馬"

我都好開心能和師兄作交流,自從post左呢隻nu高達的製作過程以來,相信講得最多都是今日了,其實今日B社出的高達模型的噴咀都相當不錯,但噴咀邊較為厚一點,只要我門花一點時間打磨薄一些就會有很好效果,細噴咀就可以加一些銅煱釘(幾蚊雞有成百粒有排用),至於細補品如金屬螺絲位,可以用0.5mm膠條自製,邊位輕輕打磨半圓及在中間加一條坑就可以了(我隻nu都有好幾個地方咁整)

144 自製太陽之牙
頂部